Vis van de maand oktober: Sliptong

Benodigdheden voor 4 personen:
– Broccoli van circa 750 gr
– 1 teentje knoflook
– 1 klein rood uitje
– 1 klein bekertje crème fraîche
– 1 groentebouillon tablet (Zonnatura)
– 250 gr gerookte spekjes
– Olijfolie
– 1 bosje peterselie
– 8 sliptongen

Bereiding broccolisoep met gebakken sliptong

Stap 1:
Was de broccoli, snijd het harde eind van de broccolistronk af en verdeel de broccoli in kleine roosjes. Rasp de knoflook fijn en snijd het uitje in fijne stukjes. Snijd hierna de peterselie fijn.

Stap 2:
Zout de sliptong en dep de vis droog met een stuk keukenpapier.
Pak een kookpan, voeg er een scheutje olijfolie aan toe en verhit deze. Fruit de knoflook en ui, voeg vervolgens de broccoli er aan toe. Blus af met 250 ml water, voeg er vervolgens een bouillontablet aan toe laat dit koken tot de broccoli beetgaar is.

Stap 3:
Wanneer de broccoli beetgaar is, pureert u deze met een staafmixer of een blender. U kunt nog wat water toevoegen indien u de soep te dik vindt.
Voeg de crème fraîche toe, zet de soep nu op laag vuur (de soep niet meer laten doorkoken, dan gaat de soep schiften).

Stap 4:
Bak de spekjes knapperig op hoog vuur, giet eventueel 1x het vet af en bak ze nogmaals aan op hoog vuur. Haal de spekjes uit de pan, voeg er een klontje roomboter aan toe en bak de sliptongen in 3 min gaar op beide kanten op middelhoog vuur.

Stap 5:
Wanneer u de sliptong hebt gebakken, verdeelt u de soep over vier soepkommen, voeg er wat uitgebakken spekjes aan toe en vervolgens garneert u het nog met wat peterselie. U kunt naar smaak nog wat zout en peper toevoegen. Vervolgens zet u een soepkom op een plat bord en legt u de sliptongen mooi naast de soepkom. Ook het bord kunt u garneren met wat verse peterselie.